Oznamy: Článok - Zomrel p. Karol Ďurček, SJ (12.2.1930 - 21.1.2011)


Dňa 21. 1. 2011 v podvečerných hodinách zomrel páter Karol Ďurček, kňaz zo Spoločnosti Ježišovej. Zomrel v Senioráte Spoločnosti Ježišovej v Ivanke pri Dunaji, v kruhu rehoľných spolubratov. Bol členom rehoľnej komunity Kolégia Spoločnosti Ježišovej v Bratislave.

S pátrom Karolom Ďurčekom SJ, sa rozlúčime v stredu 26. 1. pohrebnou svätou omšou o 12.00 v Jezuitskom kostole v Bratislave. Predsedať bude bratislavský arcibiskup-metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Po svätej omši bude rakva s telesnými pozostatkami prevezená do Trnavy, kde bude uložená do rehoľného hrobu na cintoríne pri Kamennej ceste.

Narodil sa 12. 2. 1930 v Bratislave, do Spoločnosti Ježišovej vstúpil v r. 1949. Ako rehoľník sa stal obeťou „Barbarskej noci“ v apríli 1950. V r. 1954 skončil odbor matematika-fyzika na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, istý čas vyučoval a neskôr pracoval vo výskume ako fyzik. V r. 1959 prijal tajne kňazskú vysviacku v Bratislave z rúk biskupa Jána Ch. Korca. V r. 1960 bol komunistickým režimom nespravodlivo odsúdený na 3 roky väzenia. Slávnostné rehoľné sľuby zložil v r. 1969. Ako kňaz bol činný v tajnom apoštoláte jezuitov v oblasti Bratislavy medzi vysokoškolskou mládežou a rodinami. V 90. rokoch prednášal filozofiu prírody na Teologickom inštitúte Alojziánum v Bratislave. Pastoračne pôsobil v Bratislave, v poslednom období najmä v Kostole Notre Dame. Zomrel na následky ťažkej choroby, vo veku 80 rokov.

Nech ho prijme Pán, ktorému verne slúžil.

Späť na články | Zdieľaj na Facebooku | vybrali.sme.sk Pošli do vybrali.sme.sk